Praktische informatie

Over locatie, schoolgeld, rol van ouders, diploma's en meer

Lees hier meer over de mooie locatie die op ons pad kwam. En natuurlijk wil je ook weten wat de kosten zijn om je kind op Novi Mundi in te schrijven. Met ons participatie-onderwijs en het feit dat steeds meer mensen meebouwen aan Novi Mundi, kunnen we de maandelijkse kosten zo laag mogelijk houden. Hieronder lees je eerst nog een aantal andere praktische zaken zoals het dagritme op school, onderwijs aan huis, diploma’s en de rol van ouders. En natuurlijk over het aanmelden van je kind voor Novi Mundi.

Het dagritme op Novi Mundi

‘Een dag niet gelachen en geleerd is een dag niet geleefd’. School hoort een fijne plek te zijn waar kinderen zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontvouwen. De indeling van de schooldag houdt hier rekening mee en begint om 9.00 uur (brengen vanaf 8.30). Er zijn drie vaste momenten op een dag:
 

  • de ochtendkring in de groepen,

  • samen lunchen en genieten van de op Novi Mundi bereidde (warme) maaltijd en

  • een vaste afsluiting van de dag.
     

De onderbouw- en middenbouwleerlingen (4 t/m 13 jaar) doen dit samen en de bovenbouwleerlingen (14 t/m 21 jaar) met elkaar. De dag eindigt voor de onder- en middenbouw om 15.00 en voor de bovenbouw om 16.00 uur. Op vrijdag zijn alle kinderen vrij.
 

Meer over de dagindeling, onze visie op voeding en beweging en de onderwijsmethoden die we gebruiken voor een optimale leer- en leefomgeving, lees je in de informatiegids.

Onderwijs thuis

Op Novi Mundi gebruiken we werkwijzen uit het thuisonderwijs. Dat geldt voor dat deel van ons onderwijs waar het om de vrije keuze gaat; de zogenoemde bouwstenen. Met elkaar creëren we een balans waarbij sommige bouwstenen ook thuis of op een locatie van keuze kunnen worden gevolgd. Daarmee maken we dus gebruik van de mogelijkheden van afstandsonderwijs en onderwijs aan huis. Het is expliciet niet de bedoeling dat ouders zelf het thuis leren organiseren.

Kwaliteit onderwijs

Novi Mundi is een staatsvrijeschool en dat betekent dat we onder beperkt toezicht staan van de overheid. De inspectie houdt natuurlijk wel toezicht op de kwaliteit van ons onderwijs. Eén van de vereisten is dat kinderen de kerndoelen krijgen aangeleerd die voor alle scholen in het onderwijs gelijk zijn. Onze leerpaden richten we zo in dat we hier (ruimschoots) aan tegemoet komen. Aan het einde van de onderbouw kunnen leerlingen van Novi Mundi bijvoorbeeld even goed lezen, rekenen en schrijven als kinderen op een reguliere school.

 
 

Kwalificaties en diploma’s

Een school is wat ons betreft vooral een plek waar de ontwikkeling van het kind binnen de heelheid van het leven centraal staat. Een goede kwalificatie halen, is absoluut belangrijk. Maar leren omvat veel meer dan dat alleen. Het kind kiest uiteindelijk wat hij belangrijk vindt: zichzelf worden, zijn dromen najagen en/of het halen van diploma's. Op Novi Mundi kun je hier allemaal voor kiezen.

Sonnieson.jpg

Sonja, moeder van volwassen dochters (18 en 21 jaar):"Door kinderen te stimuleren hoofd, hart en handen met elkaar te verbinden, stelt Novi Mundi ze in staat met heel hun lijf te leren en te leven. Niet alleen met de neus in de boeken, maar veel meer in beweging tot ontwikkeling komen. Dat gun ik elk kind."
 

Ouders: actief betrokken bij kind én school
Als ouder ben je op Novi Mundi actief betrokken bij het leerproces van je kind. Samen met je kind ontdek je waar het plezier aan beleeft, wat zijn talenten zijn en hoe hij deze kan ontwikkelen. Leren wordt weer een avontuur! In het hoofddomein nemen de docenten en begeleiders hierin het voortouw; bij de bouwstenen hebben ouders en kinderen de regie over wat er wordt geleerd. Dit betekent dat je als ouder meer de verantwoordelijkheid hebt en houdt over het leerproces van je kind(eren).

Maar ook op een ander vlak spelen ouders op Novi Mundi een cruciale rol. Want Novi Mundi dat zijn we allemaal met elkaar: leerlingen, vrijwilligers, docenten, ouders en alle mensen die daar omheen staan. Iedereen draagt zijn steentje bij om Novi Mundi mogelijk te maken. Met de hulp van ouders en vrijwilligers zorgen we dat we de school draaiend houden en bouwen aan een fijn leerklimaat voor alle kinderen. Ouders helpen daarom een dagdeel (9.00 – 13.00 uur of 12.00 – 16.00 uur ) per periode op de locatie. Afhankelijk van het aantal kinderen is er waarschijnlijk per gezin één ouder per twee weken nodig.

 
 
Ginkel bord.JPG

Locatie van Novi Mundi midden in het bos Utrechtse Heuvelrug

Novi Mundi vind je in  ‘Schoolbuitenhuis De Ginkel ‘ aan de Scherpenzeelseweg 90 in Leersum.


De navigatie heeft meestal moeite om deze locatie goed te vinden. Gebruik je Google Maps, voer dan  ‘Molecaten Park Ginkelduin' en dan ben je er bijna.

Zo ongeveer 100 meter daarvoor staat een bord met ‘Ginkelduin 1 km' en daar ga je het bos in. Dit is vanuit de richting Maarsbergen.

 

Kom je uit de richting van Leersum, rijd dan Molecaten voorbij en na zo’n 200 meter zie je ditzelfde bord. Na 1 km in het bos vind je De Ginkel aan de linkerhand. Parkeer de auto en loop rechtdoor. Neem het laatste pad naar het landhuis, dan kom je aan de voorkant uit. Welkom!

 

Zin om mee te bouwen aan de school die met je meegroeit? Spreekt onze visie en missie je aan? Kom dan in contact via secretariaat@novimundi.nl. Volg ons op Instagram of schrijf je in voor de updates.

 

Schoolgeld
Een school opzetten is aan vele regels gebonden; ook als je wel door de staat wordt ondersteund. Maar dan hoef je je in ieder geval minder druk te maken om de financiering. Want elke school kan rekenen op zo’n 600-700 euro per maand per kind.

 

Novi Mundi doet het zonder staatsteun omdat we geloven in een ander soort onderwijs. We moeten dus ook onze eigen broek ophouden. Iedere betrokkene bij Novi Mundi doet daarin zijn best en draagt zijn steentje bij. De initiatiefnemers en het kernteam werken vrijwillig en onbezoldigd. Docenten krijgen een net salaris, maar vragen niet het onderste uit de kan. Ze moeten er wel op kunnen rekenen dat ze hun hypotheek of huur kunnen betalen en in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Onze verhuurder draagt ook haar steentje bij aan Novi Mundi. Dan blijven er nog voldoende andere kosten over die moeten worden betaald: schoolboeken en schoolspullen, meubilair, tuinmaterialen voor de moestuin en muziekinstrumenten etc.

We starten met een maandelijks bedrag van 300 euro per kind (12 maanden). De komende tijd zal leren of dit ook haalbaar blijft. We gaan ervoor! We realiseren ons ook dat dit nog steeds een fors bedrag is, en tegelijkertijd is dit ook nodig om het onderwijs te bieden waar we in geloven en voor staan. We hopen dat we in de toekomst meer mogelijkheden kunnen vinden om minder draagkrachtige ouders ook tegemoet te komen.     

Aanmelden
Nieuwsgierig geworden naar ons onderwijs? Kom (online) kennismaken en meld je aan voor de online bijeenkomst. Wil je je kind aanmelden voor Novi Mundi, dan doe je dat via dit aanvraagformulier.

Wil je je kind aanmelden voor Novi Mundi?

Download hier het aanvraagformulier en verstuur het naar secretariaat@novimundi.nl

Op deze pagina staat de aanmeldprocedure uitgeschreven en uitgetekend.

 
Odille.jpg

Odille, moeder van zoon:"Novi Mundi biedt een welkome balans tussen bewustzijn, buiten- en klassiek onderwijs met voldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen en vaste vakken."

 

Informatiegids aanvragen?

Schoolgids Novi Munid cover.jpg

In deze informatiegids vind je relevante informatie over de betrokkenheid van ouders en praktische informatie zoals de schooltijden, vakanties, studiedagen, schoolregels en opvang. We beschrijven hoe we de leeromgeving organiseren en welke keuzes we daarin maken. Je leest wat we belangrijk vinden en waarin we ons onderscheiden van andere scholen. We geven aan vanuit welke visie Novi Mundi werkt en wat je van ons mag verwachten. Download hier jouw exemplaar van de informatiegids.