top of page
Search

Welke school kies je? De top 10 van Novi Mundi

Updated: Jan 16, 2022

Welke school kies je en waarom? Meestal hebben kinderen en ouders wel een idee van wat ze belangrijk vinden aan een school. Wil je klassikaal of vernieuwingsonderwijs, biedt de school het niveau uit het schooladvies, gaan er ook vriendjes en vriendinnetjes naar dezelfde school, kun je er de vakken kiezen die je leuk vindt? Voor sommigen is ook belangrijk of de kantine wel voldoende 'lekkers' biedt. Novi Mundi gaat voor blij en gezond opgroeiende kinderen. Dit is onze top 10.


Top 10 Novi Mundi voor blij en gezond opgroeiende kinderen

  1. Ontdek al je talenten

  2. Gelijkheid

  3. Vrijheid en vaardigheden voor jouw toekomst

  4. Huiswerk: dat bepaal je zelf

  5. Relaxte schooltijden en -dagen

  6. Elke vrijdag vrij

  7. Wel huisregels, geen straffen

  8. Geen proefwerken, toetsen en cijfers

  9. Diploma

  10. Geen verplichte mondkapjes

1. Ontdek al je talenten School is de plek waar je niet alleen je hersens leert gebruiken, maar een vak, een talent of een interesse ervaart met heel je lijf. Ook je hart en handen doen mee en zet je in. En dat niet alleen. Ben je goed in sport of super handig met muziekinstrumenten of juist met gereedschap? Op Novi Mundi bieden we wat jij nodig hebt om te ontdekken wat je leuk vindt, goed kunt, je verder in wilt bekwamen of gewoon als hobby wilt oppakken.

2. Gelijkheid Als kinderen (en hun ouders) ergens meestal een hekel aan hebben, is het vaak aan onbegrijpelijke regels of erger nog straffen. Novi Mundi staat voor een gezellig sfeer tussen leerlingen en docenten; we lachen samen, maken plezier en grapjes, kijken naar elkaar om en pinken een traan weg bij bijvoorbeeld teleurstelling, verdriet of verlies. In ons mooie en fijne gebouw midden in de bossen bouwen we samen aan een gezellige en vriendschappelijke sfeer waar gelijkheid ons motto is. Sterker nog, we geloven dat docenten ook elke dag kunnen leren van hun leerlingen.

3. Vrijheid en vaardigheden voor jouw toekomst Sommige kinderen hebben uit zichzelf al een idee wat ze willen worden. Ze willen bijdragen aan de wereld en de toekomst van henzelf en alle andere mensen, dieren en planten. Op Novi Mundi hoef je niet te wachten tot ‘later als je groot bent’, je kunt meteen aan de slag met wat je nu leuk vindt of wilt. Wat jij wilt, dat is belangrijk en de leidraad voor jouw vorming. Jouw toekomst is nu! En als je het nog niet weet, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima. Dat ga je gewoon ontdekken, op jouw manier en op jouw tempo.

4. Huiswerk – dat bepaal je zelf Hoe zou het voelen om huiswerk te maken omdat jij dat wilt? En niet omdat het moet van de leraar. Want jij bent natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar dat vak wat je zelf koos op Novi Mundi en je wilt precies weten hoe dat in elkaar steekt. Je bedenkt misschien wel je eigen opdrachten, in samenspraak met je leraar of begeleider en ouders. Niet langer stress om al het huiswerk van alle verschillende vakken op tijd af te krijgen. Maar zin om nog meer te ontdekken. En is die zin er een keer niet? Dat hoort er ook bij en is onderdeel van de zoektocht in en naar jezelf. Je ontdekt wat je nodig hebt om gemotiveerd te raken en om met plezier te leren.

5. Relaxte schooltijden en -dagen Op Novi Mundi zijn en leven we de dag met elkaar. We kijken om naar de ander en helpen elkaar als het even niet gaat en vieren samen onze successen. Om 9 uur is iedereen aanwezig en starten we met een ochtendkring. Tussen de middag eten we met z’n allen een eenvoudige en voedzame (warme) lunch. Om 15.00 is de onderbouw uit en de bovenbouw om 16 uur. Elke vrijdag is een vrije dag, dus een lekker lang weekend. Wedden dat je niet kan wachten tot het weer maandag is? Meer over het dagritme lees je op deze pagina.

6. Elke vrijdag vrij Elke week een lang weekend, want de vrijdag is dus een vrije dag op Novi Mundi. Maar dan ga je waarschijnlijk toch nog even wiskunde doornemen, of Nederlands of Engels. Of verdiep je je verder in je gekozen vakken. Gewoon omdat het kan en vooral omdat je daar zin in hebt. Want geef kinderen de vrijheid om te kiezen, dan leren ze precies wat ze willen weten en maken ze de meest fantastische plannen, tekeningen, projecten. Ze maken hun dromen waar.

7. Wel huisregels, geen straffen Daar waar mensen samen leven is altijd wel een set aan basisregels nodig. Van normale dingen, zoals niet stelen, geen geweld en geen pestgedrag. Op Novi Mundi gaan we met respect met elkaar om en ook met andere mensen, de omgeving, natuur, dieren en planten. Gaat iemand een keer over de schreef dan hebben we daar met elkaar een stevig gesprek over, met alle betrokkenen. Zodat we er allemaal van kunnen leren.

8. Geen toetsen, proefwerken en cijfers Kinderen toetsen wat ze hebben geleerd is slechts een momentopname. Ben je daar volledig van doordrongen dan besef je ineens hoe belachelijk het is om kinderen steeds maar weer de maat te nemen door hun prestatie van dat ene moment in een willekeurig cijfer uit te drukken. Vaak met alle gevolgen die het kan hebben: faalangst, laag zelfbeeld en zelfvertrouwen. Op Novi Mundi gaan we dus voor leren vanuit zin en motivatie. En dan beklijft de nodige kennis en vaardigheden als vanzelf. Wil je dan een toets doen, dan doe je dat om te kijken in hoeverre je de kennis al beheerst.

9. Diploma Natuurlijk kun je je diploma halen op Novi Mundi. Voor mavo, havo of vwo. Leren door te ervaren, niet alleen met je hoofd, maar ook met je handen en met je hart, is wat je bij ons leert. Je verbindt je echt met dat wat je leert. Met een stukje geschiedenis of biologie. Je dompelt je er helemaal in onder. En als je een diploma wilt aan het einde van het traject, dan werken we daar gestaag naartoe. Vanaf het moment dat jij daar aan toe bent rond je je school af met een diploma.

10. Geen verplichte mondkapjes Wist je dat we weken zonder eten kunnen, dagen zonder drinken, maar nog geen 3 minuten zonder verse lucht? Niet zo gek dus dat je je benauwd voelt met een mondkapje op. Bovendien helpt het volgens wetenschappelijk onderzoek niet tegen de verspreiding van welk virus dan ook. Die gaan dwars door de mondkapjes heen. Op Novi Mundi vinden we jouw gezondheid heel belangrijk en gebruiken we geen mondkapjes. (Novi Mundi laat zich over corona adviseren door het artsen covid collectief)


Kennismaken met Novi Mundi? Kom naar de laatste online kennismakingsbijeenkomst op donderdag 20 januari van 20.00 tot 21.00 uur. Dan vertellen we je meer over hoe (anders) ons onderwijs er uitziet, waarom, hoe we het organiseren, de kosten en ook de actieve rol van ouders. Meld je hier aan.


Meteen je kind aanmelden? Dat kan met dit formulier.631 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page