top of page
Search

“Ik sta te trappelen om er elke dag iets moois van te maken”

Updated: Apr 1, 2022

Ontmoet Kirsten van der Wal, schoolleider Novi Mundi


Op haar nachtkastje ligt nu ‘Bestaansrecht’ van Maarten Oversier. Maar “Ik lees vooral in de vakantie,” vertelt ze. De meeste boeken hoeft ze ook niet nog een keer te lezen, maar ‘de kracht van kwetsbaarheid’ van Brenée Brown wel. Op de vraag waar we haar ’s nachts voor wakker kunnen maken, antwoordt ze: “Liever niet hoor, laat mij maar slapen. Die jaren hebben we gehad.” Geef haar een toverstokje en ze wenst ‘Dat iedereen zichzelf is’. “Ik zou willen dat iedereen echt zichzelf kan zijn. Dan wordt het een stuk makkelijker in de wereld. Want als mensen hun kwetsbaarheid durven te tonen, dan zegt iedereen waar het echt om gaat. Dan zijn we een stuk meer verbonden en hebben we geen ‘schilden’ meer nodig om het ego te beschermen. Je kunt dan laten zien wie je echt bent. Dat je makkelijker kunt zeggen ‘hier word ik boos om, of juist bang’.

Kirsten is 43 jaar en 20 jaar samen met Duncan. Ze hebben een zoon (19) en een dochter (15). Ze houdt van koken en dansen, maar vooral van mensen observeren. “De psyche van de mens boeit mij enorm en in het onderwijs valt voldoende te bestuderen.” Vanaf december is ze verbonden aan Novi Mundi en druk bezig de school klaar te stomen voor de opening op 7 maart, samen met bestuurders, ouders, vrijwilligers en andere betrokkenen.

Wat trok je aan in Novi Mundi; wat was je ultieme ‘ja dat ga ik doen!’ “Wat mij direct greep was dat dit een vrije school is, waarin ruimte is voor een kind om zich echt te ontwikkelen maar dat tegelijkertijd een deel van het onderwijs regulier is. Want alleen vrijheid blijheid, daar geloof ik niet in. Er moeten kaders zijn waar je als kind verantwoordelijkheid in moet leren nemen. Het is ook de holistische zienswijze van Novi Mundi die me aanspreekt. We gaan uit van het hele kind; met hoofd, hart en handen. Tegenwoordig zie je dat het vooral om het hoofd gaat, maar het is de combinatie die je als mens heel maakt. Ik geloof er echt in dat kinderen zich dan optimaal kunnen ontwikkelen.”

Wat heb je hiervoor gedaan; wat is je ervaring? “Ik ben begonnen in het speciaal basisonderwijs en heb daar een aantal jaren voor de klas gestaan. Vooral in de middenbouw en bovenbouw. Daarna ben ik een eigen bedrijf begonnen als opvoed en school/onderwijscoach. Daarna was ik kwaliteitsadviseur bij het bestuursbureau van Onderwijsgroep Amersfoort. Ik ging over de kwaliteit van onderwijs in de scholen en hoe zij zich kunnen verbeteren. Ik heb veel verschillende projecten opgepakt en ook inspectietrajecten begeleid. Ik adviseerde zeer zwakke scholen hoe zij beter konden worden. Het doel was dat zij zich na een jaar van ‘zeer zwak’ naar ‘zwak’ hadden ontwikkeld. Met een beetje trots mag ik zeggen dat scholen onder mijn begeleiding binnen een jaar vaak een voldoende scoorden. Net voordat ik bij Novi Mundi startte, vervulde ik een opdracht voor het samenwerkingsverband Eemland. Daar draaide ik de observatieklas, waarin de leerlingen die vastlopen in het voortgezet onderwijs 15 weken worden geobserveerd. Daarna volgde het advies over of het niveau passend is en welke ondersteuning ze mogelijk nodig hadden.”

En toen begon je begin december bij Novi Mundi. Wat heb je allemaal al gedaan? “Tjemig, wat heb ik nog niet gedaan, zou ik bijna willen zeggen! Ik ben samen met heel veel betrokken ouders, bestuur en vrijwilligers de school gaan verbouwen, docenten gesproken en aangenomen, plaatsingsgesprekken met alle ouders gevoerd, lesmateriaal uitgezocht, samen met de docenten zijn we het curriculum aan het vormgeven, we hebben een impressiedag gehad, we gaan open op 7 maart en we hebben ook al een eerste gesprek met de inspectie gevoerd. Ondertussen zijn we ook druk bezig om de ouderparticipatie op te zetten. Het is allemaal zó leuk, er zijn zoveel mensen die hier blij van worden en helpen om Novi Mundi mogelijk te maken. Gewoon fantastisch!"

Is dat wat je leukste vindt aan Novi Mundi? “Ja zeker! Het is zo ontzettend leuk om al dit enthousiasme van ouders, docenten en alle andere mensen te ervaren die een bijdrage willen leveren. Via social media krijgen we berichten van mensen die spullen willen geven. Het ontstaat en gebeurt, we zitten in een heerlijke flow. Er zijn zo veel gave ideeën! We zijn goed aan het bouwen met elkaar. Dit is ook een hele leuke fase in het proces om tot een school te komen. We starten met wat er nu staat, maar we zijn natuurlijk ook bezig met waar we heen willen. We kunnen het nu echt gaan vormgeven met elkaar!”

Waar heb je meeste zin in bij Novi Mundi? “Ik kijk natuurlijk enorm uit naar de opening. Ik sta te trappelen om er samen met de kinderen, docenten én ouders elke dag iets moois van te maken. Te zien dat kinderen zich mega gaan ontplooien en door krijgen ‘ik kan het eigenlijk wel!’ Bijvoorbeeld spelling of rekenen. Daarbij leren ze ook allemaal nieuwe vaardigheden. Echt dat lijkt me serieus zó gaaf!”

Wat is de groei ambitie van Novi Mundi? “Na de zomer willen we met het dubbele aantal leerlingen het schooljaar in gaan. Dat maakt net wat meer mogelijk, bijvoorbeeld meer materiaal en meer docenten. Ik ben nu ontzettend blij dat we een goede deal konden sluiten voor boeken. Zo mooi hé, en daar word ik ook heel blij van: mensen zijn zo enthousiast dat ze meedenken hoe ze ons kunnen helpen of bijdragen. En ze gunnen ons ook dat het lukt. En dan de kinderen; daar heb ik ook onwijs leuke gesprekken mee. Voor hen doen we het natuurlijk allemaal.”

Novi Mundi zit natuurlijk op een fantastische plek in de natuur. Wat zijn de dingen die je wilt doen of misschien aanpassen/veranderen? “Ja, het is een droomplek hé?! We hebben volop ideeën en plannen. Maar eerst maar eens starten, dat is nu het belangrijkste. Want natuurlijk willen we een moestuin, een kas en misschien hebben we ook ruimte voor dieren. Er is zoveel bos, daar kunnen we genoeg mee doen. Iedereen heeft dromen. Zo gaan we zeker ook buiten les geven. Misschien kunnen we het Ginkeltje binnenkort daarvoor geschikt maken. En weet je al van Elly? Dat is een gepensioneerde biologie docente. Ze geeft ook natuurlessen. Totdat ze van Novi Mundi hoorde, dacht ze dat ze nooit meer les ging geven. Ze kijkt er helemaal naar uit om samen met de kinderen te onderzoeken wat ze willen leren. Voor nu is het vooral belangrijk dat we ons voorbereiden om de eerste 30 leerlingen en we met elkaar mooie dagen en weken krijgen!”

Wat is je droom voor Novi Mundi?

“Ik hoop vooral dat we met elkaar Novi Mundi en het onderwijs dat we voor ogen hebben nóg beter kunnen neerzetten. Het doel is natuurlijk hele blije kinderen die met een positief gevoel naar school gaan en goed beslagen ten ijs komen bij een vervolgopleiding en in de maatschappij. Als blijkt dat we een succesformule te pakken hebben - en dat hebben we, daar ben ik van overtuigd - dan zou ik willen uitbreiden. Veel meer Novi Mundi’s in het land, om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. En als ik echt door-droom, dan hoop ik dat het schoolsysteem zoals we dat nu regulier kennen, verandert. Dat zij zich afvragen ‘hoe doen ze dat bij Novi Mundi, wat kunnen we daarvan leren?’ Ik gun gewoon elk kind Novi Mundi.”


546 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page